05 декември 2015

Пълнен шаран






















Приготвен по този начин шаранът е много вкусен. Лимоновият сок, освен овкусяване и гарантирано премахва (ако има такъв) дъх на застояла вода.


Продукти:

1 шаран ~ 1,6 кг
2 ч. л. сух девесил
1 ч. л. сух копър
1 ч. л. суха целина
сок от 1 голям лимон
1 ч. л. оцет балсамико
сол на вкус
олио/зехтин за намазване

За плънката:

3-4 глави червен лук
1/2 ч. ч. ориз
3/4 ч. ч. едро смлени/счукани орехи
4-5 с. л. олио/зехтин
1 ч. л. червен пипер
бял/черен пипер на вкус
1-2 ч. л. смлени семена копър
сол на вкус


Приготвяне:

Почистения шаран поливаме отвътре и отвън със сока от лимон и оставяме за поне 2 часа (4-5). Преди да го полеем, правим плитки нарези отвътре по дължина на костите, за да проникне по-добре сокът.
Преди да започнем плънката, изплакваме и отцеждаме шарана. Слагаме в съда за печене и го поръсваме със смес от девесил, копър и целина.
Ситно нарязания лук запържваме в мазнината, като омекне прибавяме измития ориз и пържим, докато стане "стъклен". Сипваме 1/2 ч. ч. вода и бъркаме, докато оризът я поеме. Дърпаме от огъня и слагаме червен пипер, разбъркваме. Прибавяме останалите подправки и орехите.
Посоляваме шарана отвътре и отвън, намазваме отвътре (с пръсти) с балсамико, пълним и захващаме с клечки за зъби. Отгоре намазваме с малко олио/зехтин, както и дъното на тавата. Ако има останала плънка, слагаме около шарана. Наливаме около един пръст вода, покриваме с алуминиево фолио. 
Печем в предварително загрята фурна на 200°С за около 1 час, махаме фолиото и още 30 минути или до готовност.


Да ви е вкусно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар