Защо питки? Ами защото са по-големи от повечето мъфини –
като питки. Иначе се правят като мъфини - разбъркваме всичко в една купа,
разпределяме във форми и печем. За закуска с кисело мляко или каквото ви
харесва, със супичка, за похапване…
Пекат се в керамични формички за крем карамел/брюле/мъфини с
диаметър 9 см.
Ако ги приготвите в други форми, трябва да съобразите
времето за печене според тях.
Продукти:
2 ч. ч. брашно (с вместимост 200 мл)
3/4 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
3 яйца
1/2 ч. ч. олио/зехтин (2 с. л. зехтин и допълних с олио)
100 г сирене
100 г гауда/кашкавал
50-60 г маслини нарязани
1 ч. л. пресен розмарин нарязан
1 ч. л. суха мащерка
масло за намазване на формите
Приготвяне:
Пресяваме брашното в подходяща купа.
Слагаме содата в киселото мляко и разбъркваме много добре,
да се разтвори и тогава изсипваме при брашното.
Чукваме вътре яйцата. Получената смес се разбърква добре с
шпатула/бъркалка. Постепенно към нея се сипва олио/зехтин, като се бърка да се
поеме.
Прибавяме натрошеното сирене и маслините, разбъркваме да
влязат в тестото (няма нужда от дълго бъркане, само колкото да се усвоят от тестото).
После настъргания кашкавал/гауда и подправките. Може да
използвате каквито искате подправки според вашия вкус.
Формите намазваме с размекнато, но не разтопено масло.
Разпределяме в тях сместа – 8 форми с диаметър 9 см.
Печем в предварително загрята фурна на 180°С за около 50
минути. Времето за печене съобразете според вашата фурна.
Пекох на дъното върху решетка, докато се надигнат и после
качих едно ниво. Първите 20 минути фурната не се отваря.
Да ви е вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар