09 ноември 2016

Сърнешко на фурна

























За любителите на дивечово месо е ясно, че е добре да се маринова (особено за готвене на по-големи парчета), защото иначе е много стегнато и може да остане недобре сготвено. Така освен овкусяване, се съкращава и времето за готвене. Обикновено няма никакви тлъстини и е добре да се прибавят, за да не остане сухо при печене.
Като получих от татко хубаво парче сърнешко, реших че искам да го направя на фурна и то така, че да се запази максимално вкусът на дивеча. Затова прибавих само балучка (малки лукчета), моркови и малко чесън. Виж, подправките са друго нещо J Имам леееко вманиачаване на тема подправки J Според мен има продукти или ястия, които си искат точната/точните за тях подправки. И така се усеща/изпъква най-добре техният вкус. В случая знам (според мен J), че трябва да има мащерка и риган, а останалите да се съчетават с тях. Харесвам ги към дивеч, може и пернат, както съм ги прибавила и във Фазан в гювеч и Фазан на фурна с ориз. За мариноване на сърнешкото използвах и оризов оцет – може да се замени с балсамико, но в случая го предпочетох, защото има по-изчистен вкус и мирис.  

Ястието се получи с гъсто сосче, без да се налага да сгъстявам допълнително, може би и от това, че месото беше и с кост. За аромата и вкуса – няма как да го опиша, трябва да се опита J



Продукти:

700-800 г сърнешко, може и с кост
400-500 г балучка
2-3 моркова
5-7 скилидки чесън
3 стръкчета риган сух и за поръсване
около 150 г сланина/бекон (може да замените с олио/масло)
1-2 с. л. олио


За мариноване:

1 ч. л. кимион смлян
1-2 ч. л. чимен смлян
1 ч. л. кориандър зърна смлян
2 ч. л. мащерка суха
бял/черен пипер на вкус
около 300 мл червено вино
1-2 с. л. соев сос
1-2 с. л. оризов оцет (или балсамов)
2 с. л. зехтин


Приготвяне:

В подходящ съд поръсваме месото от двете страни със сухите съставки за мариноване. Внимателно, за да не ги отмием, поливаме с течните. Покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме в хладилника поне за 12, а най-добре за 24 часа.
Преди приготвяне за фурната, накисваме балучката в студена вода за около 30-40 минути (може и повече), за да омекнат люспите и да се обели по-лесно. Заредете се с търпение J защото пак си е пипкаво, но не толкова, когато не е накиснат - много           по-лесно се отделят тънките люспички.
На дъното на съда за печене (използвах от огнеупорно стъкло с капак) слагаме едро нарязаните моркови и цели, обелени скилидки чесън. Отгоре прехвърляме месото и го покриваме с тънко нарязани ивици сланина/бекон. Отстрани запълваме с обелените лукчета, между продуктите – стръкчетата риган. Поръсваме сух риган на вкус върху сланината/бекона. Сол не съм слагала, защото в соевия сос, сланината или бекона има и според мен е достатъчно. По ваша преценка посолете зеленчуците. 
Сипваме останалата марината, олио и вода. Течността трябва да е около два пръста под нивото на продуктите. Покриваме с капак или алуминиево фолио и печем след завиране около два и половина часа.
За да скъся времето за завиране, сложих съда на котлона и увеличавах степените постепенно, оставих на средна степен и изчаках да заври. След това прехвърлих в загрята на 100°С фурна, после увеличих на 150°С и оставих така. Може направо във фурната, увеличаваме градусите постепенно (за стъклен съд например) до около 210°С и като заври, намаляваме на 150°С и печем 2 и 1/2 часа.
Ако питате мен, пригответе и хубаво червено вино J




























Може да сервирате с картофено пюре, варен ориз.

Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар