Докато
е топла баницата е с хрупкава коричка и мекичка отвътре.
Това
е един от вкусовете на детството ми. Корите бяха разточени от баба ми, светла ѝ памет. Готвеше
много вкусно и месеше и точеше такива вкусотии… Корите бяха гладки и тънки,
както казваше тя „да четеш през тях“, а баниците с такава хрупкава коричка… :) Мама също е
чудесна кулинарка, умее и да точи, но при сегашното разнообразие от готови кори, това може да се пропуска :) Е, не е съвсем същото като прясно направените, но резултатът определено си
заслужава.
Рецептата е на майка ми, останалото е от мен :)
За
Одрински кори съм писала и в Банички на тиган. Доближават се по плътност до
ръчно точените.
Продукти:
1
пакет Одрински кори 500 г (правоъгълни – 8 кори)
1
ч. ч. (с вместимост 220 мл) ориз
1
с. л. олио за ориза
1/2
ч. л. сол или на вкус
около
350 г сирене натрошено
3
яйца
около
400 г кисело мляко
1/2
ч. л. сода бикарбонат
по
около 1 с. л. олио за всяка кора
1
с. л. масло за намазване на тавата
масло
за отгоре колкото кибритена кутийка
Приготвяне:
Във вряща вода в съотношение 3:1 сипваме сол, олиото и измития и добре отцеден ориз. Като
заври отново, бъркаме отвреме навреме, докато се свари оризът на слаб огън. Махаме от
огъня, оставяме да поизстине, като пак малко разбъркваме. Целта е да не се
слепват зърната.
Много
е важно оризът да не е разварен, защото после баницата може да стане по-влажна,
макар че пак е вкусна :)
Прибавяме
сиренето, бъркаме и ако е достатъчно изстинало, чукваме и яйцата, объркваме
плънката.
Киселото
мляко разделяме надве, разбъркваме половината сода в едната част и като свърши
(за 4 кори), тогава и другата сода в останалото.
Разтваряме
всяка кора на плота, слагаме постепенно от млякото, като разнасяме с лъжица по
кората, да се овлажни.
Поръсваме
плънка, правим обиколка със струйка олио, навиваме на руло, после на спирала
(завиваме) и нареждаме в намаслена тава, като започваме от средата.
За
да навивам по-лесно корите, застлах плота с прозрачно фолио за свежо
съхранение. Като се нареди плънката, се навива с помощта на фолиото. Вдигаме от
дългата страна заедно с кората и тя се претъркулва и навива.
По
същия начин и останалите кори. Отгоре разпределяме маслото на парченца. Печем в
предварително загрята фурна на 200°С около 50 минути.
Да
ви е вкусно!
Не знам дали мама я правила с одрински кори, но е голямо попадение ...
ОтговорИзтриванеЩе се пробва.
:) Е, няма да е като разточена от ръцете на майките но пак си е вкусна :)
ОтговорИзтриване