Това руло откога ми се „върти“ в главата… :) Имах хубаво парче филе във фризера и исках да го направя по този начин. Почти всеки блогър (където съм видяла) си има свой вариант, за кулинарни
сайтове и предавания да не говорим по колко рецепти… Ами трябваше да си имам и
мой вариант :) Много обичам да гледам кулинарни предавания, направо ми е вид релакс. Мога да
се „заплесвам“ с часове :) Та така… идеята да използвам маслини в месо е от
Фиеста, останалото е моя импровизация/измишльотина.
Получи си мнооого вкусно.
Мъжът ми, който харесва да си хапва мръФки, но малко си е кусурджия :) каза, че е толкова вкусно, че нямало за какво да „мрънка“. Това си е голяма похвала :) Идват хубави, специални празници – на любовта, на виното. Някои са пияни от
едното, други от другото, трети и от двете :) Направете си рулото
за… кой каквото празнува. Или пък без повод :)
Продукти:
около 600 г свинско филе/рибица
1-2 ч. л. кимион смлян
1 ч. л. чимен смлян
бял/черен пипер на вкус
20-25 маслини зелени/черни
50-70 г кашкавал
3 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1 морков
6-7 стръка магданоз
2 стръка пресен лук
3-4 ч. л. сухи риган/мащерка
сол на вкус
Гарнитура:
300 г броколи
250 г грах от консерва
сол на вкус
сол на вкус
2-3 с. л. масло
Сос:
около 150 мл вино
около 150 мл сос от печенето
3 с. л. гъбена крем супа суха/инстантна
1 с. л. масло по желание
Приготвяне:
Най-пипкавото от цялото приготвяне е разрязването, нататък е
много лесно.
Или по-скоро притеснението, че няма да се разреже както трябва. Не
е чааак толкова сложно :) Хванете филето така, че да виждате тясната/странична
част и преценете колко дебела е една трета от него. Може леко да си очертаете,
да кажем с ножа. След това го сложете на дъска и с нож (широк) започнете да
режете една трета по посока на дългата част. Не го срязвате до долу - да остане същата
дебелина като срязаната, разтваряте. Сега от другата страна остава дебелина две
трети и я срязвате надве, като започнете отвътре навън, пак не до края и пак
разтваряте. Получавате правоъгълник. Надявам се да съм обяснила разбираемо :),
ако не – питайте, пак да обясня :)
Слагаме филето между два слоя фолио за свежо съхранение. С
точилка го „разточваме“ леко във всички посоки, може и леко да го поначукаме с
нея. Целта е не да се изтъни, а да се поизравни, достатъчно е. Махаме горното фолио.
Поръсваме
кимион, чимен и бял пипер, сол не слагам върху месото, в маслините и кашкавала
има.
В купичка разбъркваме ситно нарязаните маслини, чесън,
настърган кашкавал и зехтин. Нарязваме ситно магданоза и лука, а моркова - на
пръчици.
Най-напред разпределяме сместа с маслините, после морковите,
лука и магданоза. Върху зеленчуците поръсваме малко сол.
Парче алуминиево фолио се намазва с олио. Навиваме колкото
може по-стегнато ролето и прехвърляме на алуминиевото фолио.
Поръсваме рулото с риган/мащерка и го завиваме/опаковаме отвсякъде с фолиото.
Поръсваме рулото с риган/мащерка и го завиваме/опаковаме отвсякъде с фолиото.
Слагаме в тава, наливаме 2-3 пръста вода на дъното и печем в
предварително загрята на 200°С фурна за около един час. Ако трябва, доливайте
вода по време на печенето.
След това развийте фолиото отгоре и върнете във фурната за
около 20-30 минути или докато получи апетитен загар. Като извадите от фурната,
завийте отново, оставете поне за 10 минути преди да развиете и нарежете.
За соса изсипваме внимателно течността, отделила се във
фолиото в малък съд, сипваме и от тази в тавата – общо около 150 мл, доливаме
около 150 мл вино и слагаме да заври. Гъбената супа разтваряме в малко студена или
гореща вода, според указанието и прибавяме в съда. Варим толкова време, колкото
е указанието на опаковката или повече, до сгъстяване на соса. Като махнем от
огъня, по желание прибавяме масло.
За гарнитурата разделяме на розички и варим броколите на
пара за около 10 минути, прехвърляме в
купа, овкусяваме със сол и масло, прибавяме и граха.
Месото може да приготвите и поръсите с подправки без сол
няколко часа по-рано или предния ден вечерта. След това увивате на руло,
опаковате във фолио за свежо съхранение и оставяте в хладилника.
Изобщо не е толкова сложно изпълнението, колкото описанието
и се прави много
по-бързо от него :)
по-бързо от него :)
Да ви е вкусно!
mполучило се е много добре
ОтговорИзтриванеМерси, Бате :)
ОтговорИзтриванеП.П. Понеже нямам достъп до твоите коментари - домашната ти колбасарница работи много добре :)