10 юли 2016

Тиквички на фурна в хартия




За горещините - едно леко, но засищащо ястие. Освен тиквички и зелении има и доста млечни продукти, които може да съобразите с вашия вкус - от кое колко да сложите. 
И нещо много важно - нареждате всичко, мятате J във фурната и бягате далече от печката J


Продукти:

1 кг тиквички
420 г извара
150 г сирене
180 г кашкавал
3-4 яйца
1 ч. л. смлян кориандър на зърна 
2 ч. л. смлени семена копър
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
4 скилидки чесън
1 стрък пресен лук или толкова като количество див лук
сол и бял/черен пипер на вкус
олио/зехтин


Приготвяне:

В подходяща купа слагаме изварата, сиренето, настъргваме вътре кашкавала. Прибавяме ситно нарязания чесън, не много ситно нарязаните магданоз, копър, лук, смлените подправки и 5 с. л. олио. Разбъркайте и опитайте на вкус, преди да сложите яйцата, за да прецените дали има нужда от сол. Зависи колко са солени сиренето и кашкавалът, аз слагам съвсем малко сол. Добавяме и яйцата.
Нарязваме обелените тиквички по дължина на филийки с дебелина около 1/2 см. Ако са по-дълги тиквичките, разделете надве. 
Приготвяме 3 или 4 парчета хартия за печене (на снимката е на 3). Като се изпекат, може да разделите на колкото искате порции. 
Нагъваме хартиите леко, колкото да стоят в тавата. Нареждаме тиквички, посоляваме леко върху тях и плънка - при мен три реда тиквички и два плънка, най-отгоре тиквички. Оформяме на "пакетчета", без да покриваме отгоре - плънката е гъста и лесно се нагъва хартията около продуктите. Поливаме струйка олио върху всяко "пакетче".
Печем в предварително загрята на 200°С фурна около 50 минути или до готовност - преценете според вашата фурна, зависи и колко е влажна плънката.

Вкусни са и топли, и студени. Може да поднесем със сос: кисело мляко, чесън, копър.
А как ухае... на лято J За мен един от ароматите на лятото е на изобилие J от свежи зеленчуци и подправки.

























Да ви е вкусно!


Малко снимки на лято от едно пътуване до Тополовград



















































Няма коментари:

Публикуване на коментар