Според Уикипедия тук и тук основните съставки на гремолатата са лимонова кора, чесън и магданоз. Вместо лимон може да се използват и други цитрусови плодове (лайм, портокал, грейпфрут и т. н.) Има и варианти за други подправки/билки – магданоз и кориандър или кориандър, мента, салвия. Също розмарин, мащерка. Освен чесън може да се използва ситно настърган пресен хрян, люти чушки, млян лук. Може да се добавя и друга съставка, като настърган Пармезан, Пекорино романо, аншоа. Гремолатата е билкова подправка с италиански произход и традиционно се сервира към ястието Особуко по милански - Ossobuco alla milanese
Към основните
съставки прибавих див лук. Той е с доста по-деликатен вкус и мирис от
пресния/зелен лук и няма лютивина. Ако използвате пресен лук, сложете по-малко
чесън, макар че зависи и колко люто харесвате J Може да го пропуснете, да сложите друга харесвана от вас зеления.
Тази ароматна смес е
подходяща за доста ястия. За печеното месо/пържоли на фурна или на скара.
За месо/пържоли на тиган, задушено месо. Вкусна добавка е и за риба на скара, на фурна.
Може да поръсим върху печени зеленчуци – патладжани, тиквички, гъби - може да прибавим копър. Също и за
картофи на фурна, като всеки си слага по вкус върху топлите порции. Използвала
съм и за мариноване на котлет толстолоб, заедно с други подправки.
Съхранявам в хладилник, в покрит съд (с фолио за свежо съхранение).
Съхранявам в хладилник, в покрит съд (с фолио за свежо съхранение).
Продукти:
около 20 стръкчета магданоз
2-4 скилидки чесън
кората на един лимон
1 стрък пресен лук или толкова като количество
див лук
2 с. л. зехтин
сол на вкус – по желание
Приготвяне:
Счукваме чесъна и го смесваме със ситно
нарязания магданоз и лук, настърганата лимонова кора и зехтин.
Може да добавим сол, но съм използвала и без сол
– според ястието, към което се добавя, преценете на вкус.
Да ви е вкусно и ароматно!
Страшно апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеАз добавям и малко копър и правя салата с люти чушки като доовкусявам със зехтин и мъничко оцет.
Иначе наистина има много вариации и страшно върви на всякакви меса на скара!
Поздрави и лека вечер! (:
Благодаря за коментара, Лили :)
ИзтриванеИ аз много харесвам такива смеси от зелении, а щом има и люти чушки... супер!
Всеки може да направи свой вариант, да прибави където прецени и ястието веднага придобива свежест :)
Поздрави и на теб!