15 януари 2016

Пълнени картофи


























Това е по-скоро идея за бърза вечеря, обяд или предястие. Много е подходящо и за гости, особено като сварите предния ден картофите и става много бързо. Може да сложите каквато искате плънка или каквото има в хладилника. В случая съм направила с кайма.
Сервирах със сос на основата на майонеза - в моята версия има и кисело мляко, да стане по-лек. Не си падам по диетичните „леки“ майонези от магазините. Може да си направите сос по ваш вкус или да направите този, който съм описала.


Продукти:

4 картофа по около 200 г
около 400 г кайма овкусена
7-8 гъбки стерилизирани (от буркан)
кашкавал за поръсване
олио

За соса:

около 100 г майонеза
около 50 г кисело мляко
1 кисела краставичка
1 ч. л. горчица или на вкус
1 ч. л. смлени семена копър
1 стрък пресен лук
пресен магданоз/копър на вкус
лютивка/чили сос на вкус


Приготвяне:

Омесваме каймата с подправки по вкус, като прибавяме накрая и ситно нарязаните гъби.
Сварените картофи разрязваме надве, издълбаваме с чаена лъжичка, като лодки – да останат около 1/2 см дебелина.
Капваме по малко олио и слагаме по едно плоско кюфте от каймата, притискаме леко. Нареждаме в намазана с олио тава.
Печем в предварително загрята на 200°С фурна, докато се изпекат кюфтенцата. Поръсваме кашкавал - нарязан наситно или настърган и връщаме да се допече - само стопен или запечен - по ваш вкус.

За соса нарязваме ситно киселата краставичка, лука и зелените подправки и смесваме с останалите продукти.

Да ви е вкусно!

2 коментара:

  1. Благодаря за оценката :) Бързо, лесно вкусно с каквото има в хладилника... И твоите са добри. Хубаво че Милото не наднича много че много често трябва да правим мръФки :)

    ОтговорИзтриване