Това е по-скоро идея за бърза вечеря, обяд или предястие.
Много е подходящо и за гости, особено като сварите предния ден картофите и
става много бързо. Може да сложите каквато искате плънка или каквото има в
хладилника. В случая съм направила с кайма.
Сервирах със сос на основата на майонеза - в моята версия
има и кисело мляко, да стане по-лек. Не си падам по диетичните „леки“ майонези
от магазините. Може да си направите сос по ваш вкус или да направите този,
който съм описала.
Продукти:
4 картофа по около 200 г
около 400 г кайма овкусена
7-8 гъбки стерилизирани (от буркан)
кашкавал за поръсване
олио
За соса:
около 100 г майонеза
около 50 г кисело мляко
1 кисела краставичка
1 ч. л. горчица или на вкус
1 ч. л. смлени семена копър
1 стрък пресен лук
пресен магданоз/копър на вкус
лютивка/чили сос на вкус
Приготвяне:
Омесваме каймата с подправки по вкус, като прибавяме накрая
и ситно нарязаните гъби.
Сварените картофи разрязваме надве, издълбаваме с чаена
лъжичка, като лодки – да останат около 1/2 см дебелина.
Капваме по малко олио и слагаме по едно плоско кюфте от
каймата, притискаме леко. Нареждаме в намазана с олио тава.
Печем в предварително загрята на 200°С
фурна, докато се изпекат кюфтенцата. Поръсваме кашкавал - нарязан наситно или
настърган и връщаме да се допече - само стопен или запечен - по ваш вкус.
За соса нарязваме ситно киселата краставичка, лука и
зелените подправки и смесваме с останалите продукти.
Добро предложение
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката :) Бързо, лесно вкусно с каквото има в хладилника... И твоите са добри. Хубаво че Милото не наднича много че много често трябва да правим мръФки :)
ОтговорИзтриване