25 ноември 2015

Ябълков сладкиш с какао и портокал




Исках да смеся повече аромати и се радвам, че се получи. Много е вкусно... приятно се изненадах. Усещат се парченцата мекички ябълки. Какаото много добре се съчета с канелата и ябълките. Портокаловата нотка придава приятна свежест на сладкиша.


1 ч. ч. = 200 мл

Продукти:

5 ябълки
2-3 с. л. захар за ябълките
1 ч. л. канела
2 яйца
1 ч. ч. захар
1 и 1/2 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. олио
1 ч. л. сода бикарбонат
1 с. л. ябълков оцет
4-5 с. л. какао
настъргана кора от 1 портокал
сок от 1/2 портокал
2-3 с. л. масло за намазване на тавата


Приготвяне:

Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки парчета с размери около 1 см.
Разбъркваме ги с канелата и 2 с. л. захар и ги оставяме да се овкусят.
В отделна купа разбиваме яйцата с чаша захар, докато се получи кремообразна смес. Постепенно наливаме олиото, като не спираме да бъркаме и добавяме и пресятото какао.
При непрекъснато бъркане, вече с шпатула прехвърляме пресятото брашно. Прибавяме кората и сока от портокала и размесваме до еднородна смес.
В малък съд – купичка, чаша заливаме (гасим) содата с оцет, закратко разбъркваме. Поливаме върху овкусените ябълки и объркваме. Прехвърляме към тестото и размесваме добре. 
Изсипваме в намаслена тавичка (20/30 см) и заглаждаме отгоре. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

Да ви е сладко!
































Публикувах рецептата за първи път в сайта Гответе с мен и тук на 09.03.2015. 
Главен редактор беше Юлия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар