02 януари 2016

Фазан в гювеч


























Ястията, приготвени в гювеч си имат свой специфичен аромат. Вкусовете на продуктите, сготвени заедно се смесват и се получава апетитно и много приятно ухаещо ястие. Такава е и тази засищаща зимна гозба. Ако я поднесем и с чаша вино...

За по-леко/лятно може да намалим картофите и мазнината и да сложим повече зеленчуци - едро нарязани зелени/червени чушки, кубчета целина. След махане от фурната, може да се прибави предварително сварен грах - да е горещ или топъл, да не спукате гърнето :). Пресни подправки накрая, добре е да не са със силен вкус - копър, магданоз.


Продукти:

1 фазан (без дреболиите)
4 глави кромид лук
4 моркова
4-5 картофа
1 шепа сухи гъби
5-6 скилидки чесън (цели, обелени)
2 ч. л. смлян кимион
1-2 дафинови листа
4-5 стръкчета суха мащерка
30-40 мл олио
50-60 мл зехтин
около 200 мл бяло вино
50-60 мл ракия
сол на вкус


Приготвяне:

Измиваме и накисваме гъбите във вода, докато почистим и нарежем зеленчуците.
На дъното на гювеча сипваме олиото. Слагаме нарязания на полумесеци лук, гъбите с течността (прецедена) и наръсваме от предвиденото количество сол. 
Поръсваме фазана отвън и отвътре с част от кимиона и малко сол. В коремната кухина слагаме 2 скилидки чесън и 1-2 стръкчета мащерка. 
Поставяме птицата върху лука. Отстрани запълваме с морковите, нарязани на шайби. Най-отгоре разпределяме картофите - на по-едри кубчета. 
Пъхаме тук-там чесънчетата и дафиновите листа, а останалата мащерка - между картофите. Поръсваме сол и останалия кимион и наливаме виното, ракията, зехтина и вода - около 1 см под нивото на продуктите. 
Слагаме гювеча в студена фурна и постепенно загряваме от 50 до 210 градуса. Като заври ястието, намаляваме температурата на 150°С и оставяме да се готви около 2 и 1/2 - 3 часа.


Публикувах рецептата за първи път в сайта Гответе с мен на 22.01.2014 г.

Ето и един вариант за по-студените зимни дни - вместо олио и зехтин - сланина или бекон, нарязани на ленти - около 100-150 г. Нареждаме продуктите, като прибавяме и половин глава целина. Смесваме в купичка 2-3 с. л. брашно и 4-5 ч. л. червен пипер, сипваме малко студена вода и разбъркваме да се разтворят. Изсипваме в гювеча. Бялото вино заменяме с червено, ако е по-силно може да пропуснем ракията.

























Да ви е вкусно!

Ето и още едно приятно ухаещо ястие с пернат дивеч Фазан на фурна с ориз

2 коментара:

  1. Много, много добро предложение ...
    Не съм се сещал за фазан по този начин ....

    ОтговорИзтриване