Ястията, приготвени в гювеч си имат свой специфичен аромат.
Вкусовете на продуктите, сготвени заедно се смесват и се получава апетитно и
много приятно ухаещо ястие. Такава е и тази засищаща зимна гозба. Ако я
поднесем и с чаша вино...
За по-леко/лятно може да намалим картофите и мазнината и да сложим повече зеленчуци - едро нарязани зелени/червени чушки, кубчета целина. След махане от фурната, може да се прибави предварително сварен грах - да е горещ или топъл, да не спукате гърнето :). Пресни подправки накрая, добре е да не са със силен вкус - копър, магданоз.
За по-леко/лятно може да намалим картофите и мазнината и да сложим повече зеленчуци - едро нарязани зелени/червени чушки, кубчета целина. След махане от фурната, може да се прибави предварително сварен грах - да е горещ или топъл, да не спукате гърнето :). Пресни подправки накрая, добре е да не са със силен вкус - копър, магданоз.
Продукти:
1 фазан (без дреболиите)
4 глави кромид лук
4 моркова
4-5 картофа
1 шепа сухи гъби
5-6 скилидки чесън (цели, обелени)
2 ч. л. смлян кимион
1-2 дафинови листа
4-5 стръкчета суха мащерка
30-40 мл олио
50-60 мл зехтин
около 200 мл бяло вино
50-60 мл ракия
сол на вкус
Приготвяне:
Измиваме и накисваме гъбите във вода, докато почистим и
нарежем зеленчуците.
На дъното на гювеча сипваме олиото. Слагаме нарязания на полумесеци
лук, гъбите с течността (прецедена) и наръсваме от предвиденото количество сол.
Поръсваме фазана отвън и отвътре с част от кимиона и малко сол. В коремната
кухина слагаме 2 скилидки чесън и 1-2 стръкчета мащерка.
Поставяме птицата
върху лука. Отстрани запълваме с морковите, нарязани на шайби. Най-отгоре
разпределяме картофите - на по-едри кубчета.
Пъхаме тук-там чесънчетата и
дафиновите листа, а останалата мащерка - между картофите. Поръсваме сол и останалия
кимион и наливаме виното, ракията, зехтина и вода - около 1 см под нивото на
продуктите.
Слагаме гювеча в студена фурна и постепенно загряваме от 50 до 210
градуса. Като заври ястието, намаляваме температурата на 150°С и
оставяме да се готви около 2 и 1/2 - 3 часа.
Публикувах рецептата за първи път в сайта Гответе с мен на 22.01.2014 г.
Ето и един вариант за по-студените зимни дни - вместо олио и зехтин - сланина или бекон, нарязани на ленти - около 100-150 г. Нареждаме продуктите, като прибавяме и половин глава целина. Смесваме в купичка 2-3 с. л. брашно и 4-5 ч. л. червен пипер, сипваме малко студена вода и разбъркваме да се разтворят. Изсипваме в гювеча. Бялото вино заменяме с червено, ако е по-силно може да пропуснем ракията.
Много, много добро предложение ...
ОтговорИзтриванеНе съм се сещал за фазан по този начин ....
Ааа, много се радвам, че ти харесва :-)
Изтриване