Много са лесни, ефектни и вкусни. Бързи, без месене. Ако искате хрупкави меденки, опитайте. Забъркват се за 10 минути. И без глазура са апетитни и достатъчно сладки,
а ако искате да ги украсите, трябва да си поиграете :-) малко повече… и готово.
Продукти:
130 г мед
100 г захар
250 г брашно
1 бакпулвер
1 яйце
щипка сол
щипка сол
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. джинджифил на прах
1/4 ч. л. индийско орехче
орехи - половинки за всяка меденка
олио за намазняване
олио за намазняване
Приготвяне:
Затопляме меда (на водна баня). Размесваме брашното с
бакпулвера и подправките. Разбиваме яйцето с щипка сол.
Сипваме меда в купа, прибавяме захарта, пресятата брашнена смес и
яйцето. Разбъркваме с дървена/силиконова бъркалка, само докато се поеме
брашното. Не се бърка дълго време. После при печене неразтворената захар се
карамелизира и меденките са хрупкави, като ореховки.
С лъжица гребваме от тестото и изсипваме върху покрита с
леко намазнена хартия тава, на разстояние помежду им. Добре е да се оформят на купчинка, защото после се
разстилат. Ако лепне тестото, преди загребване потапяме във вода (при необходимост и пръстите, за да избутаме тестото). Аз използвах
мерителна лъжица за кафе, чай - обла. При мен се получиха 23 броя. Отгоре
слагаме орехови половинки и притискаме леко. Печем в предварително загрята на
200°С фурна за 10 минути.
Може да направите глазура и украса по желание. Успях да опазя само половината :-) и направих глазура с украса от захаросани плодове. Вие може да използвате
любимата си глазура.
Глазура (за половината меденки):
80 г черен шоколад или кувертюр
2 ч. л. масло
1 ч. л. прясно мляко - на стайна температура
олио за намазване
захаросани плодове за украса
захаросани плодове за украса
Намазваме стъклена купа с малко олио и начупваме вътре
шоколада, прибавяме и размекнатото масло. Слагаме на водна баня да се разтопи,
разбъркваме – може с дървено шишче. Прибавяме прясното мляко и бъркаме бързо
закратко. Аз оставих на водна баня на най-ниската степен на котлона, да може да
се работи по-лесно. Украсяваме по вкус.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар