24 декември 2015

Лесни пълнени чушки

























Без запържване на продуктите. С „букет” от подправки – ухаят чудно.


Продукти:

~ 10 чушки - около 1 1/2 кг – зависи колко са големи и колко месести
1 и 1/2 ч. ч. ориз (с вместимост 200 мл)
1 глава лук
1 морков
2 ч. л. кимион смлян 
1 ч. л. копър семена смлени 
1/2 ч. л. кориандър зърна смлян 
2-3 ч. л. червен пипер 
черен пипер смлян - на вкус
2 ч. л. стрита суха чубрица 
1-2 ч. л. стрит сух джоджен 
универсална зеленчукова подправка или сол на вкус
1/2 връзка магданоз
около 80-100 мл олио


Приготвяне:

Накисваме ориза в студена вода за около един час. Водата трябва да го покрива около два пръста.
Измиваме и почистваме чушките. Една може да нарежем за „капачета” или да запазим дръжките.
Изплакваме добре ориза, отцеждаме, прехвърляме в купа. Прибавяме подправките, разбъркваме. Добавяме настъргания морков, нарязаните наситно лук и магданоз и олио. Объркваме добре и пълним чушките без да притискаме, като ги нареждаме в подходяща по големина тава. На всяка слагаме „капаче”. Наливаме вода до половината на продуктите, като трябва да е поне 1:4 спрямо ориза.
Печем във фурна отначало на 220 градуса, а като заври - на 200. До готовност на ориза. Като се запекат чушките отгоре, може да включим само на долно печене, да поизври течността.

Да ви е вкусно!


Публикувах рецептата за първи път в сайта Гответе с мен на 22.09.2014 г. 
Главен редактор беше Юлия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар