Една от любимите салати на Милото, особено за
ракийка. Освен чушките, печени са доматите и лукът. Продуктите са съвсем „на
око“, изберете ги по ваш вкус, лука може да сложите суров или да го пропуснете.
Зеленчуците може да се изпекат на малките уреди парти грил – на части. Аз
предпочитам да пека във фурна наведнъж, като проверявам за готовност.
Продукти:
4 червени чушки
4 зелени чушки
3-4 домата
4-5 люти чушки
1/2 глава червен лук
1/2 глава кромид лук
маслини – колкото и каквито предпочитате J
1/2 - 1 връзка магданоз
сол, оцет балсамико (ябълков/винен или друг) на
вкус
зехтин/олио на вкус
Приготвяне:
Измиваме и подсушаваме доматите и чушките.
Правим плитки разрези накръст на върха на
доматите с остър нож – да се обелят после по-лесно.
Почистваме лука от „мустачките“ и махаме само
горната суха люспа без да режем дълбоко. Слагаме заедно половинките в парче
алуминиево фолио, поливаме отгоре малко зехтин/олио и завиваме във фолиото –
направих ги така, за да се изпекат
по-бързо.
по-бързо.
Нареждаме в застлана с пекарска хартия тава,
доматите да са с твърдата част надолу. Печем в предварително загрята фурна на
около 230°С. Пекох на дъното върху решетка.
Времето за печене зависи от това колко са големи
зеленчуците и колко течност има в тях. Проверяваме и вадим готовите. Най-напред
доматите – за около 10 минути, после лютите чушки, следват останалите чушки и
накрая лукът.
Чушките може да се сложат в покрит съд, да
омекнат. Аз не задушавам, а лютите чушки не ги беля.
После е ясно – белим, режем, прибавяме
останалите съставки и разбъркваме J
Като отлежи няколко часа в хладилника да се
смесят съставките, става още по-вкусна.
Да ви е вкусно!
Кристал, много ми се нрави тази салатка! Страшно апетитно звучи и изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави! (:
Мерси Лили :) И аз си я хапвам с удоволствие, понякога става и за лека вечеря като добавя сирене и варени яйца
ИзтриванеПоздрави и на теб, радвам се, че ти харесва :)