20 юни 2016

Десерт с бисквити, плодове и извара


























Летен, лек десерт. Леко киселите боровинки много добре си подхождат със сладкия крем. Нектарините, които сложих също не бяха сладки - не добре узрели. Съобразих сладостта на крема с плодовете. Колко да е сладък преценете и направете по свой вкус. Слагайте захарта на части и опитвайте - най-сигурният начин J Като има добре узрели сини сливи, слагам и от тях, тогава и боровинките са пресни, сега използвах замразени. Може да сложите каквито искате по-меки плодове. 
Много е важно изварата да е прясна, по възможност необезмаслена. Аз купувам от магазинче на производители, изварата е с приятен дъх на мляко. Колко да е течната сметана и прясното мляко зависи от влажността и плътността/маслеността на изварата. Слагах на части - отначало 50-60 мл сметана и после добавях, докато се получи гладка смес с консистенция на разбито крем сирене. Става плътен крем. Направете по ваш вкус, ако искате по-рядък, прибавете още прясно мляко. 
Може да направите с по-нискомаслена сметана, правила съм и само с прясно мляко 3,5 % - кремът става по-рядък, но също е вкусен. Добавяте на части и следите гъстотата.


Продукти:

750 г извара
180 мл течна сметана неподсладена 30 % масленост (използвах животинска)
60 мл прясно мляко
220 г захар или на вкус - пудра или кристал (в случая сложих наполовина от двата вида)
230 г бисквити с какао (един пакет Роден край)
около 200 г боровинки
4 нектарини
ягоди за украса


Приготвяне:

Слагаме изварата в подходящ съд, наливаме около 50 мл сметана, пасираме да се поеме. Добавяме по около 30 мл сметана до свършване, после и от прясното мляко, като след всяко добавяне отново разбиваме с пасатора, да се поеме, изварата да се "спои" и да стане гладка. 
По същия начин и със захарта, като добавяме по 3-4 с. л. и разбиваме, да се разтвори. Крайният резултат е плътен, гладък крем, като разбито крем сирене, с лека лъскавина.
Нарязваме нектарините и нареждаме бисквити, плодове, крем, докато свършат. Украсяваме по желание.

На дъното на чашите има бисквити, но кремът ги покри и не се виждат J

























Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Бих казала, че е идеален летен десерт. :) Изглежда чудесно!
    Опитах да открия и имейл за връзка, обаче не успях. Ето моя имейл: mousseofcoloursanddreams@gmail.com, имам един въпрос към теб, Кристал. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ти харесва :) Благодаря за хубавите думи :)

    П. П. Добавих към профила имейл за връзка

    ОтговорИзтриване