05 март 2016

Лесен кекс


























Лек и пухкав кекс от типа „винаги  си става“ :) Много бързо свършва :) Ако не искате захаросани плодове или стафиди, може да ги пропуснете или да сложите още портокал. Портокала може да замените с мандарина, друг мек плод или отцедени плодове от компот.
Захарта може да е 1 чаша, а отгоре да посипете с пудра захар. Както ви харесва.


1 ч. ч. = 200 мл

Продукти:

3 яйца
1 ч. ч. и 4 с. л. захар
1/2 ч. ч. олио
4 с. л. кисело мляко
2 ч. ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
3/4 ч. ч. счукани/нарязани орехи
4-5 с. л. захаросани плодове и/или стафиди
кората от 1 портокал
1/2 портокал
масло/олио и брашно за формата
сол - на върха на ножа


Приготвяне:

Настъргваме кората на портокала, обелваме го и разделяме половината на резени. Почистваме ги от ципите (достатъчно е само външната - тази, която е до кората) с остър нож и нарязваме всеки на 4-5 парченца.
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме с миксер най-напред белтъците с малко сол (на върха на ножа) на сняг, но не чак до твърди връхчета. Ако е топло в стаята (над 25°С) е добре да ги приберем в хладилника, докато дойде време за тях. Макар, че и да се стопи малко от снега :) няма проблем. 
Със същите бъркалки разбиваме жълтъците със захарта, става като мокър пясък. Постепенно наливаме олиото, като не спираме да бъркаме, до почти пълно разтваряне на захарта. Добавяме и млякото, разбиваме.
Оттук нататък вече разбъркването става само с шпатула. Пресяваме брашното с бакпулвера в купата на 2-3 пъти, като след всяко добавяне разбъркваме да се поеме. Прибавяме и орехите, и настърганата портокалова кора.
Накрая слагаме на части белтъците, като разбъркваме внимателно с шпатулата, до еднородна смес.
Изсипваме половината тесто в намазнена и набрашнена форма за кекс, разпределяме портокаловите парченца, захаросани плодове/стафиди и отгоре останалото тесто.
Печем в предварително загрята на 180-200°С фурна около 45 минути.

Аз пека на дъното върху решетка първите 20-30 минути, като фурната не са отваря. После качвам едно ниво по-горе и пека до готовност. Добре е след около 40 минути да се направи проверка с клечка. Ако няма тесто по нея, кексът е готов.

Понякога правя кекса какаов – отново е вкусен, мек и пухкав :) Тогава трябва да се прибави и захар, заради горчивия вкус на какаото. Колко да е захарта зависи от какаото и колко сладичко харесвате :) Като слагам какао с 11-12 % масленост, количеството захар е колкото какаото. В случая правих с какао 22 % масленост и трябваше до добавя още 7 с. л. захар, за да стане така, както харесваме вкъщи.

В крайна сметка това, което прибавих към продуктите по-горе е:

4 с. л. какао с 22 % масленост
7 с. л. захар
3 с. л. кисело мляко 

Всичко останало е по рецептата, допълнителната захар и какаото добавих след олиото.

























Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. добро изпълнение - нещо кексовете не ми отдават

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Бате! Ако искаш опитай така - става лесно и е лек и пухкав :)

    ОтговорИзтриване