30 януари 2016

Баницата на мама с ориз и сирене


























Докато е топла баницата е с хрупкава коричка и мекичка отвътре.
Това е един от вкусовете на детството ми. Корите бяха разточени от баба ми, светла ѝ памет. Готвеше много вкусно и месеше и точеше такива вкусотии… Корите бяха гладки и тънки, както казваше тя „да четеш през тях“, а баниците с такава хрупкава коричка… :) Мама също е чудесна кулинарка, умее и да точи, но при сегашното разнообразие от готови кори, това може да се пропуска :) Е, не е съвсем същото като прясно направените, но резултатът определено си заслужава. 
Рецептата е на майка ми, останалото е от мен :)
За Одрински кори съм писала и в Банички на тиган. Доближават се по плътност до ръчно точените.


Продукти:

1 пакет Одрински кори 500 г (правоъгълни – 8 кори)
1 ч. ч. (с вместимост 220 мл) ориз
1 с. л. олио за ориза
1/2 ч. л. сол или на вкус
около 350 г сирене натрошено
3 яйца
около 400 г кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат
по около 1 с. л. олио за всяка кора
1 с. л. масло за намазване на тавата
масло за отгоре колкото кибритена кутийка


Приготвяне:

Във вряща вода в съотношение 3:1 сипваме сол, олиото и измития и добре отцеден ориз. Като заври отново, бъркаме отвреме навреме, докато се свари оризът на слаб огън. Махаме от огъня, оставяме да поизстине, като пак малко разбъркваме. Целта е да не се слепват зърната.
Много е важно оризът да не е разварен, защото после баницата може да стане по-влажна, макар че пак е вкусна :)
Прибавяме сиренето, бъркаме и ако е достатъчно изстинало, чукваме и яйцата, объркваме плънката.
Киселото мляко разделяме надве, разбъркваме половината сода в едната част и като свърши (за 4 кори), тогава и другата сода в останалото.
Разтваряме всяка кора на плота, слагаме постепенно от млякото, като разнасяме с лъжица по кората, да се овлажни.
Поръсваме плънка, правим обиколка със струйка олио, навиваме на руло, после на спирала (завиваме) и нареждаме в намаслена тава, като започваме от средата.
За да навивам по-лесно корите, застлах плота с прозрачно фолио за свежо съхранение. Като се нареди плънката, се навива с помощта на фолиото. Вдигаме от дългата страна заедно с кората и тя се претъркулва и навива.
По същия начин и останалите кори. Отгоре разпределяме маслото на парченца. Печем в предварително загрята фурна на 200°С около 50 минути.

Да ви е вкусно!

2 коментара:

  1. Не знам дали мама я правила с одрински кори, но е голямо попадение ...
    Ще се пробва.

    ОтговорИзтриване
  2. :) Е, няма да е като разточена от ръцете на майките но пак си е вкусна :)

    ОтговорИзтриване