24 декември 2015

Меденки

























Много са лесни, ефектни и вкусни. Бързи, без месене. Ако искате хрупкави меденки, опитайте. Забъркват се за 10 минути. И без глазура са апетитни и достатъчно сладки, 
а ако искате да ги украсите, трябва да си поиграете :-) малко повече… и готово.


Продукти:

130 г мед
100 г захар
250 г брашно
1 бакпулвер
1 яйце
щипка сол
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. джинджифил на прах
1/4 ч. л. индийско орехче
орехи - половинки за всяка меденка
олио за намазняване


Приготвяне:

Затопляме меда (на водна баня). Размесваме брашното с бакпулвера и подправките. Разбиваме яйцето с щипка сол.
Сипваме меда в купа, прибавяме захарта, пресятата брашнена смес и яйцето. Разбъркваме с дървена/силиконова бъркалка, само докато се поеме брашното. Не се бърка дълго време. После при печене неразтворената захар се карамелизира и меденките са хрупкави, като ореховки.
С лъжица гребваме от тестото и изсипваме върху покрита с леко намазнена хартия тава, на разстояние помежду им. Добре е да се оформят на купчинка, защото после се разстилат. Ако лепне тестото, преди загребване потапяме във вода (при необходимост и пръстите, за да избутаме тестото). Аз използвах мерителна лъжица за кафе, чай - обла. При мен се получиха 23 броя. Отгоре слагаме орехови половинки и притискаме леко. Печем в предварително загрята на 200°С фурна за 10 минути.
Може да направите глазура и украса по желание. Успях да опазя само половината :-) и направих глазура с украса от захаросани плодове. Вие може да използвате любимата си глазура.

Глазура (за половината меденки):

80 г черен шоколад или кувертюр
2 ч. л. масло
1 ч. л. прясно мляко - на стайна температура
олио за намазване

захаросани плодове за украса

Намазваме стъклена купа с малко олио и начупваме вътре шоколада, прибавяме и размекнатото масло. Слагаме на водна баня да се разтопи, разбъркваме – може с дървено шишче. Прибавяме прясното мляко и бъркаме бързо закратко. Аз оставих на водна баня на най-ниската степен на котлона, да може да се работи по-лесно. Украсяваме по вкус.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар